Dur a terme una intervenció educativa i de sensibilització centrada en la prevenció primària, mitjançant una metodologia basada en l’assessorament entre iguals i la gamificació, pivotada des d'instituts de secundària.
Aplicar coneixements i eines pràctiques de les ciències del comportament per aconseguir: per una banda, identificar les principals causes de les violències masclistes entre les primeres relacions sexoafectives, així com els factors conductuals. Per una altra banda, dissenyar una fase de prova prèvia a implementar el pilot a gran escala i una avaluació d'impacte completa.
Augmentar l’apoderament i l'autonomia dels i les joves, capacitant i fomentant el pensament crític per enfrontar les violències masclistes a través de les seves pròpies accions i estratègies de sensibilització
Promoure la capacitació de la comunitat educativa per abordar i identificar les violències masclistes entre els seus estudiants
Activitats principals
Investigació entre els països socis (Itàlia i Espanya) per identificar 10 bones pràctiques a l’hora de prevenir les violències masclistes entre joves i específicament a les primeres relacions sexoafectives.
Recollida de 200.000 dades anònimes mitjançant la creació d’una Plataforma transnacional d’anàlisi de text d’Intel·ligència Artificial per identificar problemes socials urgents en relació a les violències masclistes i a les primeres relacions sexoafectives per part de la ciutadania general i els/les joves a Barcelona, Madrid i Milà.
Disseny d’un Programa de Capacitació i Formació a 6 instituts de la UE, per ajudar a prevenir i identificar les violències masclistes a les primeres relacions afectives sexuals dels i les joves
Creació de 6 grups de joves feministes que es formaran i lideraran les accions als instituts seleccionats.
Validació del Programa de Capacitació i Formació als diferents instituts, formant 120 joves i 120 professors i professores.
Campanya de sensibilització Europea: més de 200 accions de sensibilització desenvolupades pels i les joves per tal de prevenir les violències masclistes a les primeres relacions, mitjançant la metodologia The Social Coin, un sistema de gamificació que promou cadenes d’accions amb impacte social.
Avaluació d’impacte transnacional per mesurar l’eficàcia del pilot en el canvi de normes/comportaments socials per part dels i les joves.
Desenvolupament d'una campanya d'incidència a nivell nacional i europeu que inclou la creació d’una xarxa de stakeholders i assessors/es del projecte, conferències nacionals i un seminari europeu.
Resultats esperats
Els principals resultats esperats del projecte són:
120 estudiants participen activament al projecte, prenen consciència en qüestions relacionades amb les violències masclistes i es converteixen en agents de canvi.
120 professors/es augmenten les seves eines educatives per prevenir i identificar problemes de violències masclistes entre els i les estudiants.
A través de The Social Coin, el projecte impacta en més de 6.000 joves d’Europa.
105 stakeholders (6 organismes públics), s’involucren directament a través de la campanya de sensibilització.
600 stakeholders i 120 actors polítics participen a les activitats de la campanya d’incidència
Avaluació de l'impacte
El projecte incorpora una avaluació d’impacte exhaustiva amb els següents objectius:
Avaluar el procés d'implementació de la intervenció en termes de cobertura qualitat (integritat, fidelitat a les activitats previstes i satisfacció) per tal d’identificar aspectes positius, negatius i millores.
Avaluar l’impacte de la intervenció en el comportament, opinions, actituds i consciència dels i les joves sobre l’abús psicològic i la violència sexual i física en les primeres relacions afectives i sexuals.
Project co-funded by the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (REC 2014-2020).